czwartek, 20 listopada 2014

Kopytka- pycha

Bardzo lubię takie kluseczki , chociaż  wiem ,że są tuczące, ale odrobina nie zaszkodzi.


SKŁADNIKI

  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • pół szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
Wykonanie:

Ziemniaki  przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka, sól i stopniowo dosypujemy mąkę. Trudno określić dokładnie ile tej maki , ponieważ zależy to również od ziemniaków. Ciasto powinno być miękkie, ale nie może się kleić się  do rąk.





Ciasto położyć na oproszoną mąką deskę formować wałki, odrobinę przyklepać i kroić na ok. 2 cm.

W garnku zagotować wodę , posolić  dodać olej. Wrzucać partiami kluski. Jak wypłyną wyjmować łyżką cedzakową.

Zobacz również  Kluski leniwe
















SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz