poniedziałek, 10 listopada 2014

Pieczona karkówka w sosie własnym

Karkówka dobrze przyrządzona jest smaczna i rozpływa się w ustach. Nie jest to danie  pracochłonne.Taką karkówkę proponuję na danie obiadowe.






SKŁADNIKI

  • 1,5 kg karkówki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kolendry
  • 4 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej  i ostrej papryki
  • pieprz cayenne ( odrobinę na koniec  łyżeczki )
  •  pół  łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 
  • rozmaryn świeży kilka listków
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 4 łyżki sosu sojowego 

 WYKONANIE

 Marynatę sporządzamy z przypraw i sosu sojowego, nacieramy nią mięso. Pozostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień wkładamy do naczynia ( ja używam dużej brytfanny )  wstawiamy do nagrzanego  piekarnika 180 stopni C. Pieczemy ok. 2 godziny. Pod koniec pieczenia odkrywamy mięso na 15-20 min. Jest to sposób na odparowanie wody i przypieczenie z góry karkówki. 

Część płynu z mięsa odlewamy do garnuszka i robimy sos.  1 łyżkę mąki rozprowadzamy w kubeczku z dwiema łyżkami  śmietany, jak gęste dodajemy zimnej wody, wlewamy do gotującego się płynu i mieszamy. Zagotowujemy ok 5 min.

Karkówkę ciepłą kroimy na grube plastry. Podajemy z  ziemniaczkami, kluskami śląskim i surówką. Przepis  na surówkę tutaj Surówka Colesław 




 SMACZNEGO

Prześlij komentarz