piątek, 7 listopada 2014

Galareta drobiowa

Galareta to danie , które robimy  w sposób zaplanowany lub po prostu wykorzystujemy rosół i mięso , które nam zostało. Moje zimne nóżki powstały wg/ drugiej wersji.  


SKŁADNIKI


  • 2 udka z kurczaka
  • pierś z kurczaka
  • 600 -700 ml rosołu
  • 14 g. żelatyny
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 3–4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • marchewka 
  • 2 ząbki czosnku

WYKONANIE

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (wlewamy tylko tyle, aby zamieszać całą żelatynę), gdy napęcznieje wrzucamy ją do ciepłego, przecedzonego rosołu. Mieszamy, żelatyna powinna się rozpuścić. Dodać przeciśnięty prze praskę  czosnek.

Mięso dobrze rozdrobnić. Marchewkę pokroić w plastry lub kostkę

Do miseczek na spodzie ułożyć marchewkę, posypać natka pietruszki. Dodać po trochę mięsa, zalać rosołem tak, by pokryć całość. Ostudzony wstawić do lodówki. Zakryć folią.


SMACZNEGO
Prześlij komentarz