niedziela, 2 listopada 2014

Królik w śmietanie

Dania z królika pojawiają się w mojej kuchni od czasu, do czasu. Czasami jest to pasztet, innym razem danie obiadowe.Dzisiaj  polecam królika w sosie śmietanowym. Jest on mięciutki i smaczny.



SKŁADNIKI


  • 1 królik (o. 1,5 kg.
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • zioła  do drobiu
  • mała śmietana (  dałam 18%) 
WYKONANIE

 Królika przygotowujemy dzień wcześniej. Robimy marynatę z sosu sojowego i ziół. Królika dzielimy na małe kawałki. zalewamy sosem, mieszamy i zostawiamy w lodówce na dobę. Na drugi dzień  wkładamy kawałki królika do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 1,5 godz, Po tym czasie odlewamy wywar , który powstał zostawiamy tylko trochę. Śmietanę rozbijamy z odrobiną wywaru, zalewamy mięso i wstawiamy do pieczenia jeszcze na 15 min.
 





SMACZNEGO
Prześlij komentarz