poniedziałek, 17 listopada 2014

Schab domowy pieczony

Jeżeli zadajemy sobie pytanie kupić gotowe wędliny czy upiec samemu? To ja wybieram to drugie. Wtedy wiem co jem i czym karmie moją rodzinę. Oczywiście nie zawsze mamy czas na domowe pieczenie, ale przynajmniej starajmy się. Polecam dzisiaj schab pieczony, który można jeść na gorąco i później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam.


SKŁADNIKI

  • 1,5- 2 kg. schabu bez kości
  •  po łyżce ziół  typu: majeranek , rozmaryn, tymianek ( suszone lub świeże) 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli 
  • pół łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1 listek laurowy ( zmielony razem z pieprzem)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 ziarenka ziela angielskiego ( zmielone razem z pieprzem 
  • 1 łyżka oleju lub smalcu.
WYKONANIE

 Schab myjemy , osuszamy ręcznikiem. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy zioła, pieprz, sól,zmielony liść i ziele angielskie. Wkładamy schab do miski i dokładnie obtaczamy w marynacie. Zostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Można od czasu do czasu przewrócić schab i pomieszać.



Następnego dnia wyjmujemy mięso z marynaty i chwilę obsmażamy  na gorącym tłuszczu. Do miski, w której mieliśmy marynatę wsypujemy  papryką i część wyciśniętego czosnku. Obtaczamy jeszcze raz mięso i wkładamy do  piekarnika nagrzanego, do 200 stopni. Pieczemy ok. 30 min w takiej temperaturze. Następne 30 min w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy pieczeń resztą czosnku i pieczemy jeszcze 15 min w temperaturze 160 stopni.  Wyjmujemy-  podajemy gorące do obiadu. Jak zostanie mamy zimne do kanapek.









SMACZNEGO 

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz