wtorek, 25 listopada 2014

Zupa krem z cebuli


Zupa cebulowa jak każda ma swój niepowtarzalny smak. U mnie zupa krem. Polecam.





SKŁADNIKI

  • 5 - dużych cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • wywar z warzyw  1,5 litra
  • łyżka tymianku , sól , pieprz do smaku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • szczypiorek do dekoracji
  • 15 dag sera żółtego typu chedder
  • bułka np bagietka


WYKONANIE

Cebulę obieramy i kroimy  w cienkie plasterki.  Podduszamy  na maśle, aż będzie miękka i przezroczysta.
Nie   rumienimy, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodajemy tymianek i listek laurowy. Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.


Następnie zwiększamy ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy.

 Wlewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn odparuje, wlewamy gorący wywar warzywny.

Zupę gotujemy na małym ogniu mniej więcej ok. 15 minut,  Przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy przeciśnięty  przez praskę czosnek. Na wierzch ścieramy ser i tak zostawiamy. Sam się ładnie rozpuści w gorącym

Z bułki robimy  grzanki. Kromki smarujemy z obu stron masłem i  zrumieniamy w tosterze.

Zupę podajemy gorąca z grzankami posypana szczypiorkiem




SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz