środa, 12 listopada 2014

Gołąbki tradycyjne


Gołąbki to danie, które kojarzy mi się z dobrym smakiem dzieciństwa. Teraz kiedy sama gotuję dochodzi jeszcze jedno. Jest  to potrawa, którą można  zrobić wcześniej i  doskonale smakuje odgrzewana.




SKŁADNIKI
  •  1 główka średniej kapusty
  • 3 woreczki ryżu
  • 1 kg mięsa z łopatki
  • sól , pieprz , przyprawy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka śmietany
  • pasta pomidorowa do sosu
  • kostka rosołowa

WYKONANIE

Kapustę podgrzewamy w garnku i ściągamy liście, na liściach odcinamy zgrubienia . Ryż obgotowujemy dodając odrobinę soli. Do wystudzonego ryżu dodajemy uduszona na patelni cebulę oraz mięso doprawiamy solą pieprzem do smaku, wyrabiamy masę. 

Na liść kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz.





Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy ok  1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni .

Przygotowujemy sos pomidorowy. 

W garnku zagotowujemy ok 1.5 litra wody dodajemy 1 kostkę rosołową. Oddzielnie w kubku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną  dodajemy trochę wody żeby rozrzedzić. Wlewamy do wywaru . Gołąbki podjemy razem z sosem.

















SMACZNEGO 

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz