czwartek, 27 listopada 2014

Naleśniki z mąki jaglanej z musem jabłkowo- bananowym

Pomyślałam sobie,że warto zastąpić  tradycyjną mąkę inną. Czasami mieliłam otręby owsiane i też był mączka. Jednak  moje eksperymentowanie poszło w kierunku kaszy jaglanej. tak też powstało ciasto naleśnikowe z mączki jaglanej. Przyznaje ,że ciasto  nie rożni się bardzo od zwykłej mąki np pszennej. Może jest bardziej twardsze. Polecam.







SKŁADNIKI:

  • 5 łyżek mączki z zmielonej kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • olej do smarowania patelni
SKŁADNIKI NA MUS


  • 1 kg jabłek 
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 banany

WYKONANIE:

Kaszę jaglaną mielimy w młynku do kawy, tak żeby otrzymać mączkę. wsypujemy do miski mąkę, dodajemy jajka i mleko- miksujemy na gładką masę.

Rozgrzewamy patelnię , smarujemy oliwą i smażymy naleśniki. Powinno wyjść 5-6 cienkich naleśników.



Jabłka obieramy , drobno kroimy. do garnka wlewamy pół szklanki wody. dodajemy jabłka, nakrywamy i na lekkim ogniu parujemy. owoce szybko miękną. dodajemy cynamon i dalej nakrywamy,aż jabłka będą miękkie.

 Do lekko ostudzonych dodajemy dwa banany i miksujemy na mus.




Smarujemy ciasto naleśnikowe- składamy, np w trójkąty. Naleśniki możemy podsmażyć na masełku lub podawać takie . to zależny jak lubimy.




Podajemy polane sosem jogurtowym z odrobiną miodu.






SMACZNEGO


 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz