poniedziałek, 17 listopada 2014

Owsiane placuszki otrębowe z sosem malinowym

Przyznam ,że dieta zmusza człowieka do wymyślania czegoś dietetycznego , a jednocześnie smacznego. Coś słodkiego chodziło za mną od kilu dni, ale "szlaban" na ciasta nie pozwolił mi, bym się nimi delektowała. Tak też powstały dzisiaj placuszki z otrąb owsianych, rodzynek, jabłek i pysznego  sosu z mrożonych malin. Pychotka.









SKŁADNIKI


  • 20 dag. otrąb owsianych
  • 10 dag. otrąb pszennych
  • 20 dag twarogu chudego
  •  1 jabłko
  • 3 jajka
  • pół szklanki rodzynek
  • szczypta proszku do pieczenia
Na sos:
  • 15 dag. malin mrożonych ( latem świeże)
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki słodziku typu Stevia


WYKONANIE

Otręby wsypujemy do miski, dodajemy pokruszony twaróg, rodzynki, jabłko pokrojone w kostkę, proszek, jajka. wszystko dobrze mieszamy tak, by składniki się połączyły.

Piekarnik ustawiamy na termoobieg 150 stopni. jeśli nie ma to 180. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wykładamy masę, formując kształt placków. Pieczemy w termoobiegu ok 20 min.

Przygotowujemy sos z malin. Jeśli  wcześniej nie rozmroziliśmy malin , to nie szkodzi. Wystarczy wrzucić do garnka i lekko podgrzać , następnie zblendować. Dodać słodzik, jogurt wymieszać. Gotowe.







SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz