niedziela, 23 listopada 2014

Szynka drobiowa z szynkowaru

Od czasu do czasu robię domowe wyroby. Przyznaje ,że można częściej, ale jakoś zawsze brakuje czasu. Dzisiaj polecam szynkę drobiową. Podobne wyroby można również znaleźć tu:

Domowa szynka z szynkowara

Domowa milonka






SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg udźca z indyka, bez kości
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 20 dag. filet z indyka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka soli peklowanej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki przyprawy do drobiu
  •  ziele angielskie 3 ziarenka, liść laurowy 

WYKONANIE:

Mięso płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy na duże kawałki.
Wrzucamy do miski, dodajemy rozdrobniony liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pozostałe przyprawy.
Wsypujemy żelatynę i wlewamy wodę.
Mieszamy długo, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa.
napełniamy woreczek i wkładamy do szynkowara. zamykamy. Trzymamy w chłodnym miejscu ok. 8 godzin.
Gotujemy 1,5 godziny ( mięso drobiowe wymaga krótszego gotowania) w temperaturze 90 stopni.
Studzimy tak ok 5 godzin i gotowe.











SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz