Moje zainteresowania w kierunku oczyszczania organizmu rozwijają się coraz bardziej. Myślę, że większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że zakwaszony i pełen toksyn organizm, to źródło wszelkich chorób. Koktajl błonnikowy, bo tak też go nazywam oczyszcza nasz organizm.
Poszczególne składniki koktajlu są tak dobrane, by mógł on uzupełnić wszystkie substancje, których w żywności współczesnego człowieka brakuje. Dlatego każdy z tych składników ma do spełnienia swoją specyficzną rolę.
W skład koktajlu wchodzą nasiona dyni , słonecznika i siemię lniane, ale uwaga nasiona dyni i słonecznika w łupinach.
Ja stosuję siemię lniane firmy Zielony Nurt
WYKONANIE
Wykonanie koktajlu jest bardzo proste. Możemy wyróżnić trzy etapy :
ETAP PIERWSZY
Do młynka, do mielenia nasion (lub młynka do kawy) wsypujemy po łyżce stołowej:
Następnie całość mielemy na drobny proszek.
ETAP DRUGI:
Zmielone nasiona wsypujemy do miksera, zalewamy niewielką ilością wody (by przykryła zmielone nasiona), Owoce bądź warzywa. Całość miksujemy aż uzyskamy jednolitą papkę.
ETAP TRZECI:
Na koniec dolewamy kefir lub jogurt, by uzyskać ok 300 ml napoju, i przez kilkanaście sekund miksujemy, do uzyskania klarownego płynu.
Po zmieleniu i rozdrobnieniu, zawarte w koktajlu czynne związki organiczne zostają gwałtownie uaktywnione. Ponieważ w naszym interesie jest, by to uaktywnienie wykorzystać w przewodzie pokarmowym i organizmie (nie w mikserze czy innym naczyniu), to koktajl należy wypić stosunkowo szybko – w ciągu kwadransa od jego przyrządzenia.
Więcej na temat właściwości zawartych w nasionach TU
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Poszczególne składniki koktajlu są tak dobrane, by mógł on uzupełnić wszystkie substancje, których w żywności współczesnego człowieka brakuje. Dlatego każdy z tych składników ma do spełnienia swoją specyficzną rolę.
W skład koktajlu wchodzą nasiona dyni , słonecznika i siemię lniane, ale uwaga nasiona dyni i słonecznika w łupinach.
Ja stosuję siemię lniane firmy Zielony Nurt
WYKONANIE
Wykonanie koktajlu jest bardzo proste. Możemy wyróżnić trzy etapy :
ETAP PIERWSZY
Do młynka, do mielenia nasion (lub młynka do kawy) wsypujemy po łyżce stołowej:
- niełuskanych pestek dyni,
- niełuskanych pestek słonecznika,
- siemienia lnianego.
Następnie całość mielemy na drobny proszek.
ETAP DRUGI:
Zmielone nasiona wsypujemy do miksera, zalewamy niewielką ilością wody (by przykryła zmielone nasiona), Owoce bądź warzywa. Całość miksujemy aż uzyskamy jednolitą papkę.
ETAP TRZECI:
Na koniec dolewamy kefir lub jogurt, by uzyskać ok 300 ml napoju, i przez kilkanaście sekund miksujemy, do uzyskania klarownego płynu.
Po zmieleniu i rozdrobnieniu, zawarte w koktajlu czynne związki organiczne zostają gwałtownie uaktywnione. Ponieważ w naszym interesie jest, by to uaktywnienie wykorzystać w przewodzie pokarmowym i organizmie (nie w mikserze czy innym naczyniu), to koktajl należy wypić stosunkowo szybko – w ciągu kwadransa od jego przyrządzenia.
Więcej na temat właściwości zawartych w nasionach TU
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz